Epilepsi nöbetlerine cerrahi kontrol - Kilo Almak | Kilo Vermek | Keten Tohumu | Diyet | Kilo Alma






           

28 Kasım 2007 Çarşamba

Epilepsi nöbetlerine cerrahi kontrol

DENİZLİ'de Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türker Şahiner, Epilepsi Cerrahi Ünitesi kurduklarını açıkladı. Prof.Dr. Şahiner, ünite sayesinde dört hastaya operasyon yaptıklarını, bu uygulamanın Ege Bölgesi'nde ilk olduğunu söyledi.

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi olarak iki yıl önce ünite kurma çalışmalarına başladıklarını anlatan Prof. Dr. Şahiner, “Epilepsi hastalığı toplumda yaklaşık yüzde 1 sıklıkla görülür. Bu rakamın anlamı ülkemizde yaklaşık 700 bin epilepsi hastasının olduğudur. Çok fazla epilepsi ilacı bulunmasına rağmen tedavide başarı şansı ancak yüzde 70. Yeni çıkan epilepsi ilaçları bile hastaların yüzde 30'una çare olabiliyor. Başka bir deyişle 200 bin epilepsi hastasında sara nöbetlerini ilaçlarla kontrol etmekte çaresiz kalınıyor. Bunun için de tek yöntem cerrahi tedavi yöntemidir” dedi.

Dünyada 2000'li yıllardan sonra bu alandaki teknolojinin de gelişmesi ile epilepside cerrahi tedavinin yaygınlaşmaya başladığını anlatan Prof. Dr. Şahiner, “Hastane olarak biz de 2005 yılında Epilepsi Cerrahi ekibini ben, Prof. Dr. Tuncer Süzer, Yrd.Doç.Dr. Feridun Acar ve Yrd.Doç.Dr. Göksemin Acar'dan oluşan ekiple kurduk. Bu ekip tarafından iki yılda 4 hastaya operasyon yapıldı. Bu hastalarımızın tamamında epileptik nöbetleri kontrol altına almayı başardık. Ünitemize başvuran ve hala sırada bekleyen birçok hastamız var. Ancak bir hastanın ilaçla tedavi olamayacağını anlamak aylar süren tetkikler ve tahliller gerektiriyor. Bundan sonra cerrahiye uygun bir vaka ise konsey kararı alınıyor ve hazırlıklara başlanıyor. Hazırlık aşaması da yaklaşık üç ay sürüyor” dedi.

Epilepsi hastalarının cerrahi tedavi yöntemi ile ilgili olarak hastanın durumuna göre iki farklı uygulama yaptıklarını anlatan Prof. Dr Şahiner, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İlk uygulamada hastamızın beynini açarak epilepsi odağının bulunmasını sağlıyoruz. Bunu yaparken de ABD'den gelen beyin elektrotları hastanın beynine yerleştirilerek, sara nöbetinin beyinde gerçekleştiği nokta belirlenerek beyin cerrahisinin çıkarması gereken bölgenin haritası çıkartılıyor. İkinci bir ameliyatla ise beyin haritasında belirlenen bölge açık ameliyatla beyin cerrahı tarafından çıkartılıyor. Ünitemizde tedavi edilen 4 hastamızın üçünde bu iki seans birlikte uygulandı. İkinci uygulamada ise açık ameliyat yapılamayan beynin riskli bölgelerindeki epilepsi odaklarına karşı cilt altına Stimülatör takıyoruz. 2 santimetre eninde 2 santimetre boyunda olan bu cihaz, hastanın boyun bölgesindeki sinirler aracılığı ile beyne sürekli elektriksel uyarılar göndererek, epilepsi odağının baskı altında tutmasını sağlıyor. Cihaz tarafından gönderilen elektriksel dalgalar hasta tarafından hissedilmez” dedi.

Türkiye'de epilepsi ameliyatı bekleyen yaklaşık 100 bin hasta bulunduğunu, bunlardan sadece 500'üne operasyon yapıldığını anlatan Prof.Dr Şahiner, “Epilepsi hastalarında açık ameliyatın maliyeti yaklaşık 25-30 bin dolar. İkinci operasyonun maliyeti ise 15 bin dolar. Hastalarımızın sağlıklarına kavuşması için Epilepsi Cerrahi Ekibi'nin vereceği rapor doğrultusunda tüm masraflar resmi güvencesi olan hastalarımız için devlet tarafından karşılanmaktadır” diye konuştu. Açık ameliyatla sağlığına kavuşan 32 yaşındaki evli ve bir çocuk annesi 14 yıllık epilepsi hastası Yüksel Akyol, “Epilepsi krizi geldiğinde vücudumda bir uyuşma oluyor ve kendimden geçiyordum. 7 yıl tekstilde çalıştım. Kriz geldiğinde makinenin üzerine düşme olasılığımda çok büyüktü. Onun için hastalık çok tehlikeliydi. Doktorlarım sayesinde hastalıktan kurtuldum” dedi. 17 yıllık epilepsi hastası Mehmet Karadeniz de cilt altına yerleştirilen elektrotlarla sara nöbetlerinden kurtulduğunu söyledi.

Hiç yorum yok: